(IN)VISIBLE

No child should pay the price for adult´s war, but they do“, writes the International Save the Children Alliance in it´s report.

(In)Visible er et større kunstnerisk traumebearbeidingsprosjekt, støttet av Fritt Ord, UDI og Kulturrådet. Jeg opprettet prosjektet i februar 2014 med formål om å møte enslige mindreårige i asyl i en så tidlig fase som mulig etter ankomst til Norge, og tilby dem en mulighet til å prosessere, uttrykke og bearbeide sine opplevelser. Dette ved bruk av dans / bevegelse, konkrete øvelser og skrivegrupper, og et solid team med veiledere og samarbeidspartnere. Med kollega Mira B. Laurantzon ble det holdt ukentlig kurs i en seks måneders periode med ungdommer ved Spydeberg EMA mottak. Arbeidet resulterte i en større forestilling med premiere ved Litteraturhuset i Oslo, 4. juni 2016 i samarbeid med forfatter Mira B. Laurantzon, filmfotograf Ingrid Styrkestad og fotograf Matthis Kleeb Solheim.

Det er den drømmen vi bærer på… Hvordan opprettholde egenverd og fremtidsdrømmer i en verden av kaos? Hva skjer når livet blir satt på pause? Hvem er du, og hva betyr du? Gjennom dans, tekst og bilder får vi unike glimt fra de unges livsverdner.

Ungdommene var selv de utøvende i prosjekt. Debatt i etterkant av visning, i panelet: Amin Senatorzade (menneskerettighetsforkjemper, tidligere asylsøker) Cecilia Dinardi, (advokat og barnerettsforkjemper, tidligere asylbarn) Jon Ole Martinsen (seniorrådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere), Margrete Bjørge Katanasho (politisk nestleder i PRESS) og Melinda Meyer De Mott (forsker og kunst-og-utrykksterapeut, kjent for sitt arbeid med enslige mindreårige asylsøkere). Ordstyrer: Kjersti Kanestrøm Lie.

Prosjektet ønskes videreført ved mottak over hele landet. Jeg har fortsatt tett kontakt med ungdommene og følger deres reiser videre.

Samarbeidspartnere: Cecilia Dinardi, advokat og barnerettsforkjemper, Georg Morland, krisetraumatolog, Norsk Organisasjon for Asylsøkere NOAS, Selvhjelp For Innvandrere og Flyktninger, SEIF, Margrete Bjørge Katanasho (politisk nestleder i PRESS) og Melinda Meyer De Mott (forsker og kunst-og-utrykksterapeut, EXIT, Spydeberg EMA, Bjørnebekk Asylmottak.

Uttalelser: “Forestillingen (In)Visible ble et kunstnerisk og samfunnsaktuelt høydepunkt våren 2016 for meg. Det var øyeblikk med poetisk nærhet til enkeltmennesket, lun humor og skjørhet. Flyktningtematikken blir ofte gjort stereotyp og polemisk, men her var det utforskning og undring over menneskelig opplevelse og kontakt”. – Marit Elverland, seniorrådgiver i humanitær organisasjon.

”En opprivende, medrivende, profesjonell og følsom forestilling. Anbefales!”  – Inge-Lise Langfeldt, regissør og filmklipper.

“Jeg har fortsatt sterkt i minne den fantastiske forestillingen (In)Visible, den var enestående”. – Cecilia Dinardi, advokat og barnerettsforkjemper.

Tusen takk for en nydelig forestilling med mening, intensjon og kvalitet“. – Caroline Skjørshammer, danser og koreograf.

Foto: Matthis Kleeb Solheim. Dansere fra Spydeberg Asylmottak. Koreografi Agnes.

IV_09.jpg

IV_07.jpg_M3A8743.CR2.jpeg

IV_17.jpg

_M3A3292.jpg